Резервация

Смолянски езера

Смолянските езера

Смолянските езера се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка (1926 м н.в.) в Родопите. Езерата са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян.

В миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са 7, а другите са се превърнали в блата. През пролетта и есента на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други пък са превърнати в рибарници.

Красивата и непокътната природа в района на Смолянските езера е дом за богато разнообразие от популярни и редки представители на растителния и животинския свят. Тук можете да видите вековни букови дървета, както и обозначените с табели „Трон на Евридика“ (няколко дървета, съединили се в основата си под формата на трон) и „Лирата на Орфей“ (дърво, чийто дънер се разделя на три и наподобява лира).

Смолянските езера са подходящи за всякакъв вид туризъм –планински туризъм , няколкодневен преход с преспиване, уикенд – екскурзия или просто кратък пикник в топъл слънчев ден. Екопътеките, маркировката и указателните табели са така добре регулирани, че няма да успеете да се объркате. И колкото по-нависоко се изкачвате, толкова по-осезаемо ще ви обгръща дивата планинска атмосфера на Смолянските езера.